Układ równan - macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
renia215
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Układ równan - macierze

Post autor: renia215 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x+5y-8z=8\\ 4x+3y-9z=9\\ 2x+3y-5z=7\\ x+8y-7z=12 \end{cases}}\)

Jak rozwiązać powyższy układ równań, wiem ze rzA=2 a rzU=4 i nie mam pojęcia co z tym zrobić, prosze o pomoc...
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Układ równan - macierze

Post autor: Freddy Eliot »

Zapisz ten układ w postaci macierzy i skorzystaj z metody eliminacji Gaussa, na przykład.
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Układ równan - macierze

Post autor: aalmond »

wiem ze rzA=2 a rzU=4
Jeżeli to wiesz, to wiesz wszystko, tylko trzeba wyciągnąć właściwy wniosek.-- 2 czerwca 2011, 18:24 --Zapoznaj się z twierdzeniem Kroneckera-Capellego.
renia215
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Układ równan - macierze

Post autor: renia215 »

Zapoznałam sie z nim juz dwa tygodnie temu a zadania nadal mi nie wychodza -- 2 cze 2011, o 20:06 --Jak chociaz to zacząc??
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Układ równan - macierze

Post autor: fon_nojman »

Twierdzenie brzmi:
Układ równań liniowych o macierzy głównej A, i macierzy rozszerzonej U, ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ \text{rz}(A) = \text{rz}(U),}\) gdzie \(\displaystyle{ \text{rz}(A), \text{rz}(U),}\) oznaczają odpowiednio rzędy macierzy A oraz U.

Czego konkretnie nie rozumiesz?
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Układ równan - macierze

Post autor: aalmond »

Jeżeli \(\displaystyle{ \text{rz}(A) \neq \text{rz}(U)}\), to układ równań nie ma rozwiązań. Inaczej mówiąc jest układem równań sprzecznym.
renia215
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Układ równan - macierze

Post autor: renia215 »

Ok, juz sobie z tym poradziłam... jakim spsosbem moge natomiast rozwiązać taki układ ? rzedy są sobie równe a rozwiązania sa dwa z= ... i t= ... , dlaczego tak jest??

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-6y+2z+3t=2 \\ 2x-3y+5z+75=1 \\ 2x-2y-11z-15t=1 \end{cases}}\)
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Układ równan - macierze

Post autor: aalmond »

Nie rozwiązywałem tego układu, ale z tego co piszesz wynika że rząd wynosi 2 i mamy układ nieoznaczony w którym dwie zmienne przyjmują dowolne wartości a pozostałe dwie są ich kombinacją. Pokaż te rozwiązania.
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Układ równan - macierze

Post autor: Mariusz M »

Rząd jest równy 3

Macierz główna układu

\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 4&-6&2 \\ 2&-3&5\\2&-2&-11 \end{bmatrix}}\)

Kolumna wyrazów wolnych

\(\displaystyle{ b=\begin{bmatrix} 2-3t\\1-75t \\1+15t \end{bmatrix}}\)

Macierz odwrotna

\(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{1}{16} \begin{bmatrix}-43&70&24 \\-32&48&16\\2&4&0 \end{bmatrix}}\)

\(\displaystyle{ x=A^{-1}b}\)
ODPOWIEDZ