\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-4y=0 \\ 5x-10y=0\\ 3x=5y=0 \end{cases}}\)
Dlaczego ukald równan ma tylko jedno rozwiązanie x=0 i y=0 skoro liczba niewiadomych nie jest równa liczbie równań ?
Układ równań jednorodny
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układ równań jednorodny
Nie musi być równa.-- 2 czerwca 2011, 16:46 --rząd macierzy podstawowej = rząd macierzy rozszerzonej = ilość niewiadomych
to jest warunek jednego rozwiązania
to jest warunek jednego rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Układ równań jednorodny
Źle zrozumialam Twoja odpowiedz, teraz wszystko sie zgadza:)-- 2 cze 2011, o 18:06 --Nalezy to wyliczyc ze wzorów Cramera pomijając pierwsze równanie??
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Układ równań jednorodny
Można. Ale tu właściwie nie ma co liczyć. W takiej sytuacji, gdy w układzie jednorodnym jest jedno rozwiązanie, to zawsze ma ono postać: \(\displaystyle{ x = 0; y = 0;}\)
Jedno, co powinnaś sprawdzić, to ten warunek, o który Ci wcześniej pisałem (o równości rzędów z ilością niewiadomych)
Jedno, co powinnaś sprawdzić, to ten warunek, o który Ci wcześniej pisałem (o równości rzędów z ilością niewiadomych)