Prosta przechodzi przez punkt (2,-7). Punkt (-3,1/2) jest od niej oddalony o 5. Wyznacz równanie prostej.
Jak to zrobić?
Równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Równanie prostej
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
czyli
\(\displaystyle{ -7=a \cdot 2+b \Rightarrow b=-2a-7}\), czyli prosta jest postaci \(\displaystyle{ y=ax-2a-7}\).
\(\displaystyle{ ax-y-2a-7=0}\) + wzór na odległość punktu od prostej
czyli
\(\displaystyle{ -7=a \cdot 2+b \Rightarrow b=-2a-7}\), czyli prosta jest postaci \(\displaystyle{ y=ax-2a-7}\).
\(\displaystyle{ ax-y-2a-7=0}\) + wzór na odległość punktu od prostej