Układ równań - macierze

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
renia215
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz

Układ równań - macierze

Post autor: renia215 »

Mam taki układ równań

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 6x+3y+4z=-5\\2x+4y=-6 \end{array}\right.}\)

Rząd macierzy wynosi \(\displaystyle{ 2}\), uzupełnionej także. Nie wiem co dalej z tym zrobic... zrobić parametr z niewiadomej \(\displaystyle{ z}\)? Jak sobie z tym poradzic skoro z jest tylko w jednym równaniu...
aalmond
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2911
Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy

Układ równań - macierze

Post autor: aalmond »

Masz układ nieoznaczony.
\(\displaystyle{ z = t}\)
Rozwiąż ten układ względem x i y
ODPOWIEDZ