Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
renia215
Użytkownik
Posty: 38 Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz
Post
autor: renia215 » 1 cze 2011, o 00:03
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego układu równań
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+y=3\\2x+4y=10\\6x+5y=12 \end{array}}\)
aalmond
Użytkownik
Posty: 2911 Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy
Post
autor: aalmond » 1 cze 2011, o 00:21
Oblicz rzędy macierzy głównej i rozszerzonej. Porównaj je.
renia215
Użytkownik
Posty: 38 Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz
Post
autor: renia215 » 1 cze 2011, o 10:09
Rząd macierzy głownej to 2, rozszerzonej 3, co dalej?
aalmond
Użytkownik
Posty: 2911 Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 623 razy
Post
autor: aalmond » 1 cze 2011, o 10:11
Rzędy nie są równe. Układ jest sprzeczny.
renia215
Użytkownik
Posty: 38 Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz
Post
autor: renia215 » 1 cze 2011, o 10:24
I to jest koniec zadania?
Psiaczek
Użytkownik
Posty: 1502 Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy
Post
autor: Psiaczek » 1 cze 2011, o 10:29
renia215 pisze: I to jest koniec zadania?
Renia jeżeli cię to nie przekonuje proponuję taką rzecz: pomnoż pierwsze równanie przez -14, drugie przez 1, trzecie przez 2 i dodaj stronami , otrzymasz:
\(\displaystyle{ -14x-14y+2x+4y+12x+10y=-42+10+24,}\)
po redukcji:
\(\displaystyle{ 0=-8}\) , czyli sprzecznośc.
renia215
Użytkownik
Posty: 38 Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz
Post
autor: renia215 » 1 cze 2011, o 10:35
Ok, dziękuje;)