Oblicz wyznacznik macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Oblicz wyznacznik macierzy
... w oparciu o własności
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}3&6&2&1&0&10\\0&5&0&1&8&10\\0&0&6&0&2&9\\0&0&0&5&0&0\\0&0&0&0&4&0\\0&0&0&0&0&8\end{array}\right]}\)
Prosze o pomoc, bo naprawde nie wiem jak się za to zabrać....
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccc}3&6&2&1&0&10\\0&5&0&1&8&10\\0&0&6&0&2&9\\0&0&0&5&0&0\\0&0&0&0&4&0\\0&0&0&0&0&8\end{array}\right]}\)
Prosze o pomoc, bo naprawde nie wiem jak się za to zabrać....
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Oblicz wyznacznik macierzy
Dziękuje bardzo:)-- 1 cze 2011, o 00:07 --A co w takim wypadku?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}3&0&0&0&0\\0&2&0&0&0\\0&4&0&0&0\\0&0&5&0&0\\0&0&0&6&0\\0&0&0&0&5\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}3&0&0&0&0\\0&2&0&0&0\\0&4&0&0&0\\0&0&5&0&0\\0&0&0&6&0\\0&0&0&0&5\end{array}\right]}\)
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Oblicz wyznacznik macierzy
Wyznacznika z tej macierzy nie policzysz
ale możesz wziąć z tej macierzy podmacierz kwadratową
i wtedy da radę policzyć (zależy do czego jest ten wyznacznik potrzebny)
ale możesz wziąć z tej macierzy podmacierz kwadratową
i wtedy da radę policzyć (zależy do czego jest ten wyznacznik potrzebny)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 27 lut 2011, o 17:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
Oblicz wyznacznik macierzy
A może po prostu wiersz trzeci- 2 *wiersz drugi ?? I wyznacznik wterdy wynosi 0...
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Oblicz wyznacznik macierzy
Wyznacznik liczymy tylko dla macierzy kwadratowej. Wyzerowanie wiersza świadczy o liniowej zależności wektorów.renia215 pisze:A może po prostu wiersz trzeci- 2 *wiersz drugi ?? I wyznacznik wterdy wynosi 0...