\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&6&-2&5\\4&0&4&-2\\7&2&0&2\\-6&3&-3&3\end{array}\right]}\)
(b) Czy następujące macierze: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&2&7\\-3&4&1\\-1&-2&-3\end{array}\right]}\), \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&1\\3&-1&2\end{array}\right]}\) są wierszowo równoważne?Postać wierszowo zredukowana. Wierszowa równoważność
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 6 razy
Postać wierszowo zredukowana. Wierszowa równoważność
(a) Za pomocą operacji elementarnych sprowadź poniższą macierz do postaci wierszowo zredukowanej:
Postać wierszowo zredukowana. Wierszowa równoważność
Problem jest jaki? Wykonuj te operacje aż będzie odpowiednia postać
Postać wierszowo zredukowana. Wierszowa równoważność
No to od razu widać, że nie są wierszowo zredukowane.
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 6 razy
Postać wierszowo zredukowana. Wierszowa równoważność
Max1414 pisze: (b) Czy następujące macierze: \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}5&2&7\\-3&4&1\\-1&-2&-3\end{array}\right]}\), \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&3\\0&1&1\\3&-1&2\end{array}\right]}\) są wierszowo równoważne?
Postać wierszowo zredukowana. Wierszowa równoważność
O widzisz. Wiesz co to znaczy wierszowo równoważne?
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radomsko
- Podziękował: 6 razy
Postać wierszowo zredukowana. Wierszowa równoważność
Ok, udało się coś zdziałać, czy dobrze mi to wyszło? Jak to sprawdzić:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-8&5\\0&1&1&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
W (b) sprowadziłem obie macierze do postaci wierszowo zredukowanej i otrzymałem dwie takie same macierze:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&1&1\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Czyli są wierszowo równoważne?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-8&5\\0&1&1&0\\0&0&0&0\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
W (b) sprowadziłem obie macierze do postaci wierszowo zredukowanej i otrzymałem dwie takie same macierze:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&1&1\\0&0&0\end{array}\right]}\)
Czyli są wierszowo równoważne?