ukladu rownan
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
ukladu rownan
\(\displaystyle{ \begin{cases}6x+5y+2z+3t=1 \\ 3x+4y+z+2t=3 \\ 3x-2y+z=-7 \\ 9x+y+3z+2t=2 \end{cases}}\)
Jak wyliczyc takie rownania, pierwsza kolumna sie zeruje wiec nie bedzie wyznacznika 4x4 co dalej trzeba z tym zrobic? by wyliczyc te niewiadome? Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Jak wyliczyc takie rownania, pierwsza kolumna sie zeruje wiec nie bedzie wyznacznika 4x4 co dalej trzeba z tym zrobic? by wyliczyc te niewiadome? Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
ukladu rownan
Lepiej na wierszach wykonuj operacje. Pokaż jak wygląda macierz, gdy się juz jakis wiersz wyzeruje
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
ukladu rownan
Nie moge znalesc takiej zaleznosci, kominuje juz z pol godziny i nic, ale nie mozna wyzerowac kolumny? bo wiadac ze 1 kolumna rowna sie 3*3 wiec sie zeruje jedna niewiadoma. Nie mozna w ten sposob?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
ukladu rownan
Pisałeś coś o wyznaczniku więc chcesz korzystać ze wzorów Cramera ?
Jeżeli wyznacznik macierzy głównej układu jest zerowy to układ nie jest w postaci Cramera
i trzeba go do takowej postaci sprowadzić
Zacznij od liczenia rzędów macierzy (głównej i rozszerzonej)
(Rząd możesz policzyć zliczając ilość liniowo niezależnych wierszy bądź kolumn
albo sprowadzając macierz do postaci schodkowej)
Jeżeli rzędy są różne układ sprzeczny
Jeżeli równe to wybierasz nieosobliwą podmacierz kwadratową o stopniu równym rzędom macierzy
Nadmiarowe równania skreślasz a nadmiarowe nie wiadome przenosisz do kolumny wyrazów wolnych
Teraz gdy układ jest postaci Cramera liczysz wyznaczniki
wyznacznik macierzy głównej układu
wyznaczniki macierzy powstałych z macierzy głównej układu przez zastąpienie
i-tej kolumny kolumną wyrazów wolnych
Odrobinę szybciej byłoby skorzystać z eliminacji Gaussa albo
z jakiegoś rozkładu macierzy ale z pierwszej wiadomości wnioskuję że trzeba było użyć wzorów Cramera
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x+4y+2t=3-z \\ 3x-2y=-7-z \\ 9x+y+2t=2-3z \end{cases}}\)
jest już w postaci Cramera
Jeżeli wyznacznik macierzy głównej układu jest zerowy to układ nie jest w postaci Cramera
i trzeba go do takowej postaci sprowadzić
Zacznij od liczenia rzędów macierzy (głównej i rozszerzonej)
(Rząd możesz policzyć zliczając ilość liniowo niezależnych wierszy bądź kolumn
albo sprowadzając macierz do postaci schodkowej)
Jeżeli rzędy są różne układ sprzeczny
Jeżeli równe to wybierasz nieosobliwą podmacierz kwadratową o stopniu równym rzędom macierzy
Nadmiarowe równania skreślasz a nadmiarowe nie wiadome przenosisz do kolumny wyrazów wolnych
Teraz gdy układ jest postaci Cramera liczysz wyznaczniki
wyznacznik macierzy głównej układu
wyznaczniki macierzy powstałych z macierzy głównej układu przez zastąpienie
i-tej kolumny kolumną wyrazów wolnych
Odrobinę szybciej byłoby skorzystać z eliminacji Gaussa albo
z jakiegoś rozkładu macierzy ale z pierwszej wiadomości wnioskuję że trzeba było użyć wzorów Cramera
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x+4y+2t=3-z \\ 3x-2y=-7-z \\ 9x+y+2t=2-3z \end{cases}}\)
jest już w postaci Cramera
Ostatnio zmieniony 28 maja 2011, o 15:27 przez Mariusz M, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ukladu rownan
\(\displaystyle{ II}\)równanie pomnóż przez \(\displaystyle{ (-2)}\)
\(\displaystyle{ III}\) równanie przez \(\displaystyle{ (-3)}\)
Dodaj \(\displaystyle{ I + II}\)
\(\displaystyle{ III + IV}\)
Będzie układ z dwiema niewiadomymi
\(\displaystyle{ III}\) równanie przez \(\displaystyle{ (-3)}\)
Dodaj \(\displaystyle{ I + II}\)
\(\displaystyle{ III + IV}\)
Będzie układ z dwiema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
ukladu rownan
Mozna do liczenia rzedow macierzy wziasc np: 1 wiersz 3 i 4? czy tylko na kolumnach tak mozna ?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
ukladu rownan
Polecenie to rozwiaz uklad, ale jedynie poznawalismy uklady cramera wiec tylka ta znam.anna_ pisze:Polecenie to rozwiąż układ, czy rozwiąż układ metodą...?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
ukladu rownan
Ah teraz widze jak to chcesz rozwiac;] sprytnie, ale mam kolo z macierzy wiec mysle ze trzeba jednak z wzorami cramera tu pokombinowac;]
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
ukladu rownan
buchra,
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x+4y+2t=3-z \\ 3x-2y=-7-z \\ 9x+y+2t=2-3z \end{cases}}\)
jest już w postaci Cramera
Układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x+4y+2t=3-z \\ 3x-2y=-7-z \\ 9x+y+2t=2-3z \end{cases}}\)
jest już w postaci Cramera
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
ukladu rownan
Skoro rzędy są równe trzy to mamy o jedno równanie za dużo
i gdy "olejemy pierwsze równanie" a niewiadome z przeniesiemy
do kolumny wyrazów wolnych to otrzymamy układ Cramera
Rozwiązanie tego układu będzie zależne od jednego parametru
Gdybyś użył eliminacji to zobaczyłbyś że to równanie można wyzerować
Możesz "olać pierwsze równanie" ponieważ jest ono kombinacją liniową
pozostałych równań
\(\displaystyle{ 2r_{1}=3r_{2}+r_{3}}\)
i gdy "olejemy pierwsze równanie" a niewiadome z przeniesiemy
do kolumny wyrazów wolnych to otrzymamy układ Cramera
Rozwiązanie tego układu będzie zależne od jednego parametru
Gdybyś użył eliminacji to zobaczyłbyś że to równanie można wyzerować
Możesz "olać pierwsze równanie" ponieważ jest ono kombinacją liniową
pozostałych równań
\(\displaystyle{ 2r_{1}=3r_{2}+r_{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 14 gru 2010, o 15:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 1 raz
ukladu rownan
Przy liczeniu rzedu to mozemy wziasc np: 1 wiersz 3 i 4 czy takie operacje sa dozwolone tylko na kolumnach?