Znaleźć macierz taką , że ...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
skolukmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 22 cze 2009, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 5 razy

Znaleźć macierz taką , że ...

Post autor: skolukmar »

Mam problem z takim zadankiem:

Jak znaleźć symertyczną macierz taką, że wektory
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1 \\ -1 \\ 0 \\ \end{pmatrix}; \begin{pmatrix} 0 \\ 1 \\ -1 \\ \end{pmatrix} ; \begin{pmatrix} -1 \\ 0 \\ 1 \\ \end{pmatrix}}\)
są jej wektorami własnymi, ale
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1 \\ 2 \\ 3 \\ \end{pmatrix}}\)
nie jest wektorem własnym..

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Znaleźć macierz taką , że ...

Post autor: Zordon »

Zrób żeby miała 3 różne wartości własne i będzie OK. Wiadomo: postać diagonalna, macierze przejścia...
skolukmar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 22 cze 2009, o 22:20
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 5 razy

Znaleźć macierz taką , że ...

Post autor: skolukmar »

Dzięki, mam macierz z \(\displaystyle{ t}\). Musze sprawdzać jeszcze warunek że dany wektor nie jest wektorem własnym ? Można to uzasadnić w taki sposób, że:

Macierz ta ma co najwyżej 3 wektory własne, więc podany wektor na pewno nie będzie wektorem własnym ?
ODPOWIEDZ