Profesor oddał nam koła (btw. oblałem ) i jedno zadanie, a raczej rozwiązanie u kolegi mnie zaciekawiło.
Zadanie wyglądało tak: Zbadaj liniową zależność układów:
\(\displaystyle{ \upsilon_1=(3,2,3)\,\upsilon_2=(2,2,2)\,\upsilon_3=(1,0,1)}\)
Odpowiedź kolegi to: niezależne i... max pkt. za zadanie.
Wg. mnie są zależne, bo tak już na 1 rzut oka v1=v2+v3
Mam racje? Jeśli nie to może mnie ktoś wyprowadzić z błędu i powiedzieć czemu nie? Jak nie zalicze poprawki w pon. to czarno widze swoja przyszlość :/
zależność układów
- borus87
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 6 sty 2007, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UnderGround
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
zależność układów
czyli mam racje.... kolega sie pomylil, a prof mu przyznal racje bo:
\(\displaystyle{ detA ft[\begin{array}{ccc}3&2&3\\2&2&2\\1&0&1\end{array}\right] = 0}\)
A więc nie ma tu jednoznacznego rozwiązania. Zgadza sie? Prosze tylko o jasna odpowiedź tak lub nie.
\(\displaystyle{ detA ft[\begin{array}{ccc}3&2&3\\2&2&2\\1&0&1\end{array}\right] = 0}\)
A więc nie ma tu jednoznacznego rozwiązania. Zgadza sie? Prosze tylko o jasna odpowiedź tak lub nie.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
zależność układów
w naszym przypadku:
\(\displaystyle{ detA=0\\detA_x=0\\detA_y=0\\detA_z=0}\)
Stad uklad jest nieoznaczony, zatem istnieje nieskonczenie wiele rozwiazan.
a tak na marginesie, to:
\(\displaystyle{ a(3,2,3)+b(2,2,2)+c(1,0,1)=(0,0,0)}\)
dla \(\displaystyle{ a=1\\b=-1\\c=-1}\)
Wniosek uklad jest liniowo zalezny.
\(\displaystyle{ detA=0\\detA_x=0\\detA_y=0\\detA_z=0}\)
Stad uklad jest nieoznaczony, zatem istnieje nieskonczenie wiele rozwiazan.
a tak na marginesie, to:
\(\displaystyle{ a(3,2,3)+b(2,2,2)+c(1,0,1)=(0,0,0)}\)
dla \(\displaystyle{ a=1\\b=-1\\c=-1}\)
Wniosek uklad jest liniowo zalezny.
- borus87
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 6 sty 2007, o 16:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UnderGround
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
zależność układów
czyli kumpel ma fuksa ze mu sie upieklo
prof ma pecha bo strzelil zonka
a ja mam cien nadzieji, ze jednak poprawke zalicze
wielkie dzięki! punkcik ode mnie za pomoc
prof ma pecha bo strzelil zonka
a ja mam cien nadzieji, ze jednak poprawke zalicze
wielkie dzięki! punkcik ode mnie za pomoc