Najmniejszy możliwy wymiar NulA

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
niesuch

Najmniejszy możliwy wymiar NulA

Post autor: niesuch »

Jaki jest najmniejszy możliwy wymiar \(\displaystyle{ NulA = kerT}\), gdzie \(\displaystyle{ T(\vec{x}) = A\vec{x}}\), jeśli:
a) A jest macierzą 6 x 4
b) A jest macierzą 4 x 6
c) A jest macierzą m x n
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Najmniejszy możliwy wymiar NulA

Post autor: fon_nojman »

Kluczowa jest równość dla operatora \(\displaystyle{ T:V\to W}\)
\(\displaystyle{ \text{dim} V=\text{dim} \text{Ker} T+\text{dim} \text{Im} T.}\)
ODPOWIEDZ