Macierze przekształceń liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
robcio_5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 6 paź 2010, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Macierze przekształceń liniowych

Post autor: robcio_5 »

Mam takie zadanie i nie mam pojęcia jak się za to złapać:

Napisać macierze podanych przekształceń liniowych w bazach standardowych rozważanych przestrzeni liniowych:
1)\(\displaystyle{ L:R ^{3} \rightarrow R ^{3}}\) , L jest rzutem prostokątnym na płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi :x+2y+4z=0}\)
2)\(\displaystyle{ L:R ^{3} \rightarrow R ^{3}}\), L jest obrotem o kąt \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\) wokół osi Ox
ODPOWIEDZ