Znalezc rzut punktu

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

Znalezc rzut punktu

Post autor: Malibu »

Znalezc rzut punktu \(\displaystyle{ P=(1,2,8)}\) na prosta \(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}= \frac{y}{-1}= \frac{z}{1}}\)
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Znalezc rzut punktu

Post autor: alfgordon »

może jeszcze Ci się przyda:
znajdź równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej i przechodzącej przez dany punkt,
a następnie porównaj równanie płaszczyzny z równaniem prostej w ten sposób otrzymasz szukany punkt
ODPOWIEDZ