napisac rownanie plaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: Malibu »

Napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez:
punkty \(\displaystyle{ P_1=(0,-5,0}\)), \(\displaystyle{ P_2=(0,0,2)}\) i prostopadlej do plaszczyzny \(\displaystyle{ x+5y+2z-10=0}\) bardzo prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2011, o 11:02 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: scyth »

Wektor normalny tej drugiej płaszczyzny należy do szukanej. Z punktów P1 oraz P2 zbuduj drugi wektor i masz już dwa wektory z płaszczyzny oraz punkt do niej należący, więc wszystko, co potrzebujesz.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: Malibu »

Wyszły mi dwa wektory jeden \(\displaystyle{ u=[1,5,2]}\) i drugi \(\displaystyle{ v=[-10,0,0]}\) ktory punkt mam wziac p1 czy p2?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: scyth »

nie ma znaczenia
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: Malibu »

Sorry ale nie rozumiem tego w ogole. mam teraz dwa pkt. i dwa wektory. i co wyjda mi 4 rozne wyniki?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: scyth »

Nie ma znaczenia który punkt sobie wybierzesz. Potrzebujesz dwóch nierównoległych wektorów i punktu z płaszczyzny, masz dwa nierównoległe wektory rozpinające płaszczyznę i dwa punkty do niej należące - a więc więcej, niż potrzebujesz.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

napisac rownanie plaszczyzny

Post autor: Malibu »

musze pomnozyc te rozpinajace wektory? co mam zrobic zeby wyznaczyc rowanie plaszczyzny?
ODPOWIEDZ