Sprawdzić, że f jest liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Sprawdzić, że f jest liniowe

Post autor: Kanodelo »

Niech \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}^2\rightarrow \mathbb{R}^2}\) dane wzorem \(\displaystyle{ f(x,y)=\left(\frac{x}{2}, \frac{y}{3}\right)}\). Sprawdzić, że \(\displaystyle{ f}\) jest liniowe.

\(\displaystyle{ f(x_1+y_1, x_2+y_2)=\frac{x_1+y_1}{2}+\frac{x_2+y_2}{3} \\ f(x_1,x_2)+f(y_1,y_2)=\frac{x_1}{2}+\frac{x_2}{3}+\frac{y_1}{2}+\frac{y_2}{3}=\frac{x_1+y_1}{2}+\frac{x_2+y_2}{3}}\)
Czy to jest poprawnie?
szw1710

Sprawdzić, że f jest liniowe

Post autor: szw1710 »

Sprawdziłeś addytywność - dobrze. Zapomniałeś o jednorodności. Ale skoro umiałeś sprawdzić addytywność, z jednorodnością sobie poradzisz.
ODPOWIEDZ