Siemka,
mam do obliczenia taką oto macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&3&2&1\\2&1&5&1\\3&4&1&0\\2&1&1&5\end{bmatrix}}\)
Wiem, że trzeba skorzystać z rozwinięcia Laplace'a ale czytam, rozwiązuje zadania i cały czas mi wychodzą inne wyniki.A w tym konkretnie nie wiem co zrobić. Domniemam, że muszę wyzerować kolumnę/wiersz zostawiając jeden wolny wyraz i względem niego rozwijać daną macierz, tak?
-- 22 maja 2011, o 22:04 --
pomoże ktoś?
Macierz 4 stopnia
- Hondo
- Użytkownik
- Posty: 307
- Rejestracja: 22 lut 2010, o 02:17
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 51 razy
- Pomógł: 14 razy
Macierz 4 stopnia
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&3&2&1\\2&1&5&1\\3&4&1&0\\2&1&1&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W _{2} ^{'}=W_{2}-W_{4}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&3&2&1\\0&0&4&-4\\3&4&1&0\\2&1&1&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ K _{4} ^{'}=K_{4}+K_{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&3&2&3\\0&0&4&0\\3&4&1&1\\2&1&1&6\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ =4*(-1) ^{3+2}* det \begin{bmatrix}1&3&3\\3&4&1\\2&1&6\end{bmatrix} =(-4)*(-40)=160}\)
Chyba tak to się robiło Jeżeli się nie pomyliłem to jest dobrze. Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ W _{2} ^{'}=W_{2}-W_{4}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&3&2&1\\0&0&4&-4\\3&4&1&0\\2&1&1&5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ K _{4} ^{'}=K_{4}+K_{3}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&3&2&3\\0&0&4&0\\3&4&1&1\\2&1&1&6\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ =4*(-1) ^{3+2}* det \begin{bmatrix}1&3&3\\3&4&1\\2&1&6\end{bmatrix} =(-4)*(-40)=160}\)
Chyba tak to się robiło Jeżeli się nie pomyliłem to jest dobrze. Pozdrawiam.