zadanko
sprawdzić czy jest grupa abelowa
K={z€Z, z:a+√3i}
prosze o pomoc
grupa abelowa
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
grupa abelowa
w grupach definiujemy tylko jedno dzialanie...
masz na mysli, czy dwojki \(\displaystyle{ (K,+)}\) i \(\displaystyle{ (K,\cdot)}\) sa grupami ??
masz na mysli, czy dwojki \(\displaystyle{ (K,+)}\) i \(\displaystyle{ (K,\cdot)}\) sa grupami ??
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
grupa abelowa
jeszzce jedno jak sa zdefiniowane dzialania \(\displaystyle{ +,\cdot}\) czy to sa odpowiednio : dodawanie liczb zespolonych, mnozenie liczb zespolonych ??
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
grupa abelowa
sprawdzmy warunek czy dzialanie jest dobrze okreslone na zbiorze \(\displaystyle{ K}\)
\(\displaystyle{ z_1,z_2\in K\Rightarrow z_1+z_2\in K}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ z_1,z_2\in K z_1=a+\sqrt{3}i\quad, z_2=b+\sqrt{3}i}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b\in R}\)
Stad:
\(\displaystyle{ z_1+z_2=(a+\sqrt{3}i)+(b+\sqrt{3}i)=(a+b)+2\sqrt{3}i\not\in K}\)
analogicznie dla \(\displaystyle{ (K,\cdot)}\)
juz przy warunku dla dziala wysiada...
Zatem \(\displaystyle{ (K,+),(K,\cdot)}\) nie sa grupami
Dalej:
\(\displaystyle{ (K,+,\cdot)}\) nie jest cialem.
??:
czy napewno \(\displaystyle{ K=\{z\in Z, z: a+\sqrt{3}i\}}\) ??
pytanie poza konkursem: czy studiujesz moze na polsl ?
\(\displaystyle{ z_1,z_2\in K\Rightarrow z_1+z_2\in K}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ z_1,z_2\in K z_1=a+\sqrt{3}i\quad, z_2=b+\sqrt{3}i}\) gdzie \(\displaystyle{ a,b\in R}\)
Stad:
\(\displaystyle{ z_1+z_2=(a+\sqrt{3}i)+(b+\sqrt{3}i)=(a+b)+2\sqrt{3}i\not\in K}\)
analogicznie dla \(\displaystyle{ (K,\cdot)}\)
juz przy warunku dla dziala wysiada...
Zatem \(\displaystyle{ (K,+),(K,\cdot)}\) nie sa grupami
Dalej:
\(\displaystyle{ (K,+,\cdot)}\) nie jest cialem.
??:
czy napewno \(\displaystyle{ K=\{z\in Z, z: a+\sqrt{3}i\}}\) ??
pytanie poza konkursem: czy studiujesz moze na polsl ?