Odwzorowania liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patrycja120
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 kwie 2011, o 11:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy

Odwzorowania liniowe

Post autor: patrycja120 »

Które z odwzorowań są liniowe??

\(\displaystyle{ a) f(x)=0\\
b) f(x)= 2x+3\\
c) f(x)= 3x\\
d) f(x)=\ln (x^{2}+2)}\)


Bardzo proszę przy okazji o komentarze skąd się co bierze;)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2011, o 21:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste równania umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
Awatar użytkownika
fon_nojman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1599
Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 255 razy

Odwzorowania liniowe

Post autor: fon_nojman »

a), c) są linowe. Sprawdź warunek(i) na funkcję linową. W b), d) pokaż, że nie zachodzi któryś z warunków.
ODPOWIEDZ