Prosiłbym o informacje jak rozwiązać to zadanie?Dane jest działanie operatora A w bazie \(\displaystyle{ (e_1, e_2, e_3)}\). Wypisać macierz tego
operatora a następnie wyliczyć jego macierz w nowej bazie \(\displaystyle{ (f_1, f_2, f_3)}\)
\(\displaystyle{ A_{e1} = 3e_1 - 2e_2 + 5e_3}\)
\(\displaystyle{ A_{e2} = −e_1 + 7e_2 + 2e_3}\)
\(\displaystyle{ A_{e3} = e_1 + e_2 - e_3}\)
\(\displaystyle{ f_1 = e_1}\)
\(\displaystyle{ f_2 = 3e_1 + e_2}\)
\(\displaystyle{ f_3 = −e_1 - e_3}\)
Operator, macierz w nowej bazie
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Operator, macierz w nowej bazie
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Operator, macierz w nowej bazie
Przypomnij sobie co to jest macierz operatora i masz rozwiązane zadanie z bazą \(\displaystyle{ (e_1,e_2,e_3).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Operator, macierz w nowej bazie
Macierz operatora będzie miała postać:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&1&1\\-2&7&1\\5&2&-1\end{vmatrix}}\)
Dobrze rozumiem, że tworze ją z parametrów przy \(\displaystyle{ e_1, e_2, e_3}\) z \(\displaystyle{ A_{e1} itp.}\)??
Co dalej?
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} 3&1&1\\-2&7&1\\5&2&-1\end{vmatrix}}\)
Dobrze rozumiem, że tworze ją z parametrów przy \(\displaystyle{ e_1, e_2, e_3}\) z \(\displaystyle{ A_{e1} itp.}\)??
Co dalej?
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Operator, macierz w nowej bazie
Jest dobrze.
Teraz znajdź macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ (e_1,e_2,e_3)}\) do \(\displaystyle{ (f_1,f_2,f_3).}\)
Teraz znajdź macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ (e_1,e_2,e_3)}\) do \(\displaystyle{ (f_1,f_2,f_3).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 15 lut 2005, o 22:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sam nie wiem
- Podziękował: 56 razy
Operator, macierz w nowej bazie
Właśnie nie wiem jak to zrobić, mógłbym prosić o jakieś wskazówki?fon_nojman pisze:Jest dobrze.
Teraz znajdź macierz przejścia z bazy \(\displaystyle{ (e_1,e_2,e_3)}\) do \(\displaystyle{ (f_1,f_2,f_3).}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Operator, macierz w nowej bazie
Sorki, łatwiej będzie z bazy \(\displaystyle{ f}\) do \(\displaystyle{ e.}\)
Musimy znaleźć macierz \(\displaystyle{ B}\) dla której \(\displaystyle{ Bx_f=x_e}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ x.}\)
\(\displaystyle{ x_e}\) to wektor \(\displaystyle{ x}\) zapisany w bazie \(\displaystyle{ (e_1,e_2,e_3).}\)
\(\displaystyle{ x_f}\) to wektor \(\displaystyle{ x}\) zapisany w bazie \(\displaystyle{ (f_1,f_2,f_3).}\)
Musimy znaleźć macierz \(\displaystyle{ B}\) dla której \(\displaystyle{ Bx_f=x_e}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ x.}\)
\(\displaystyle{ x_e}\) to wektor \(\displaystyle{ x}\) zapisany w bazie \(\displaystyle{ (e_1,e_2,e_3).}\)
\(\displaystyle{ x_f}\) to wektor \(\displaystyle{ x}\) zapisany w bazie \(\displaystyle{ (f_1,f_2,f_3).}\)