\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}\lambda&2&3\\2&3&1\\3&2&2\\1&1&2\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}}\)=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 8\\9\\9\\5\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&-1\\2&-2&\lambda\\-\mu&2&-1\\3&-2&1\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x\\y\\z\end{bmatrix}}\)=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1\\2\\0\\1\end{bmatrix}}\)
Problem polega na tym, że nie wiem jak rozwiazac taki układ gdy zmiennych jest mniej niż równań, zaś w drugim przykładzie dochodzi do tego drugi parametr co niszczy wszelkie moje koncepcje..
Bede wdzieczy za wszelka pomoc.
znalezc w zaleznosci od parametrow rozwiazanie ukl. rownan
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
znalezc w zaleznosci od parametrow rozwiazanie ukl. rownan
Spróbuj sprowadzić macierz
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}\lambda&2&3&8\\2&3&1&9\\3&2&2&9\\1&1&2&5\end{array}\right]}\)
do postaci schodkowej.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}\lambda&2&3&8\\2&3&1&9\\3&2&2&9\\1&1&2&5\end{array}\right]}\)
do postaci schodkowej.