\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1& \frac{1}{2} & \frac{1}{2} & 0 \\0&1& \frac{1}{4} & \frac{1}{4} \end{bmatrix}}\)
Gdy robię pewną macierz odwrotną, dochodzę do takiego momentu i nie wiem jak zamienić tą \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) na 0 ??? Jakie przekształcenie zastosować?? Wie ktoś? Z gory dzięki.
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1&1&0\\-2&3&0&1\end{bmatrix}}\) << taka jest wyjsciowa macierz
macierz odwrotna
macierz odwrotna
No taka jest macierz;
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1\\-2&3\end{bmatrix}}\)
mam zadanie z równaniem noi muszę obliczyc sobie macierz odwrotną do tej własnie. Ale stosujac przeksztalcenia elementarne nie wychodzi.. bo zatrzymuje sie na tym. I juz w kilku zadaniach tak mam ze jakis ułamek sie znajdzie i nie moge go na 0 zamienic. w czym tu moze byc problem.?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 2&1\\-2&3\end{bmatrix}}\)
mam zadanie z równaniem noi muszę obliczyc sobie macierz odwrotną do tej własnie. Ale stosujac przeksztalcenia elementarne nie wychodzi.. bo zatrzymuje sie na tym. I juz w kilku zadaniach tak mam ze jakis ułamek sie znajdzie i nie moge go na 0 zamienic. w czym tu moze byc problem.?