Ogólne rozwiązanie układu czterech równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
jacuch93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 31 maja 2010, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 1 raz

Ogólne rozwiązanie układu czterech równań liniowych

Post autor: jacuch93 »

Pilnie potrzebuję pomocy.
Muszę znaleźć ogólne rozwiązanie układu 4 równań liniowych o postaci \(\displaystyle{ ax+by+cz+dw=e}\), których współczynniki tworzą ciąg arytmetyczny (\(\displaystyle{ b-a=c-b=d-c=e-d}\)).
Wpisałem w tym celu ogólny układ równań w programie Derive i kazałem mu go rozwiązać dla x, y, z i w. Jako rozwiązanie dostałem 2 równania:
\(\displaystyle{ x-z-2w=-3}\)
\(\displaystyle{ y+2z+3w=4}\)
Czy to wystarczy, żeby wyprowadzić ogólne rozwiązanie? Czy nie powinno być w tym celu trzech równań?
Może można też uzależnić rozwiązanie od 2 zmiennych?
Naprawdę nie wiem, co dalej z tym zrobić. Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2011, o 11:19 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
ODPOWIEDZ