Należy znaleźć stałe \(\displaystyle{ C_{1}}\) i \(\displaystyle{ C_{2}}\) tak żeby oszacowanie normy \(\displaystyle{ ||A||_{ \infty }}\) było jak najlepsze.
\(\displaystyle{ C_{1}||A||_{1} \le ||A||_{ \infty } \le C_{2}||A||_{1}}\)
Proszę o pomoc.
Oszacowanie normy macierzowej.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 13 lis 2010, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Oszacowanie normy macierzowej.
Definicją normy tutaj jest:
\(\displaystyle{ ||A|| = \sup_{\||x|| \le 1}||Ax||}\)
Czyli w szczególności:
\(\displaystyle{ ||A||_{ \infty } = \max_{\i} \sum_{j}^{}| a_{ij} |}\)
czyli największa możliwa suma elementów po wierszach macierzy A
\(\displaystyle{ ||A||_{1} = \max_{\j} \sum_{i}^{}| a_{ij} |}\)
czyli największa możliwa suma elementów po kolumnach macierzy A
Dalej nie potrafię zrobić tego zadania i bardzo proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ ||A|| = \sup_{\||x|| \le 1}||Ax||}\)
Czyli w szczególności:
\(\displaystyle{ ||A||_{ \infty } = \max_{\i} \sum_{j}^{}| a_{ij} |}\)
czyli największa możliwa suma elementów po wierszach macierzy A
\(\displaystyle{ ||A||_{1} = \max_{\j} \sum_{i}^{}| a_{ij} |}\)
czyli największa możliwa suma elementów po kolumnach macierzy A
Dalej nie potrafię zrobić tego zadania i bardzo proszę o pomoc.
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Oszacowanie normy macierzowej.
Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ ||A||_{ \infty } = \max_{i} \sum_{j}| a_{ij} |, ||A||_{1} = \max_{j} \sum_{i}| a_{ij} |}\) nie jest szczególnym przypadkiem \(\displaystyle{ ||A|| = \sup_{||x|| \le 1}||Ax||.}\)