Postać kanoniczna Jordana.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Postać kanoniczna Jordana.
Przekształcenie liniowe dane jest wzorem \(\displaystyle{ \varphi (x_1,x_2,x_3,x_4,x_5,x_6)=(x_1,x_1+x_2,-x_1,x_4+x_5,-x_1-x_4-x_5,x_6)}\). Znaleźć bazę kanoniczną Jordana i macierz Jordana.
C - baza kanoniczna w \(\displaystyle{ R^6}\).
\(\displaystyle{ M_C (\varphi)=\begin{bmatrix} 1&0&0&0&0&0\\1&1&0&0&0&0\\-1&0&0&0&0&0\\0&0&0&1&1&0\\-1&0&0&-1&-1&0\\0&0&0&0&0&1 \end{bmatrix}}\)
wielomian char.:
\(\displaystyle{ w(\lambda)=\begin{vmatrix} 1-\lambda&0&0&0&0&0\\1&1-\lambda&0&0&0&0\\-1&0&-\lambda&0&0&0\\0&0&0&1-\lambda&1&0\\-1&0&0&-1&-1-\lambda&0\\0&0&0&0&0&1-\lambda \end{vmatrix}=-\lambda^3(1-\lambda)^3}\)
więc \(\displaystyle{ Spec( \varphi)=\{0,1\}}\)
1) Jeżeli tak jak tutaj, mamy dwa pierwiastki potrójne, to wyznaczam podprzestrzenie odpowiednio pierwszego i drugiego pierwiastka ile razy? Tak długo, aż z każda nie dojadę do \(\displaystyle{ R^3}\) czy do \(\displaystyle{ R^6}\), a może wyznaczam tylko 3 podprzestrzenie bez względu na ich bazę?
Wtedy wychodzi
\(\displaystyle{ V_0^{(1)}=lin \{ (0,0,1,0,0,0),(0,0,0,1,-1,0) \}\\
V_0^{(2)}=lin \{ (0,0,1,0,0,0),(0,0,0,1,0,0),(0,0,0,0,1,0) \}\\
V_0^{(3)}=V_0^{(2)}}\)
2) Tutaj zaczyna się już powtarzać od 2-ej podprzestrzeni, jak w takim rzie uzupełnić do bazy przestrzeni \(\displaystyle{ V_0^{(3)}}\) względem \(\displaystyle{ V_0^{(2)}}\)?
Teraz drugi pierwiastek równani char.:
\(\displaystyle{ V_1^{(1)}=lin \{ (0,1,0,0,0,0),(0,0,0,0,0,1) \}\\
V_1^{(2)}=lin \{ (1,0,-1,-1,0,0),(0,1,0,0,0,0),(0,0,0,0,0,1) \}\\
V_1^{(3)}=V_1^{(2)}}\)
Znowu się powtarza, jak teraz uzupełnić tymi wektorami?
C - baza kanoniczna w \(\displaystyle{ R^6}\).
\(\displaystyle{ M_C (\varphi)=\begin{bmatrix} 1&0&0&0&0&0\\1&1&0&0&0&0\\-1&0&0&0&0&0\\0&0&0&1&1&0\\-1&0&0&-1&-1&0\\0&0&0&0&0&1 \end{bmatrix}}\)
wielomian char.:
\(\displaystyle{ w(\lambda)=\begin{vmatrix} 1-\lambda&0&0&0&0&0\\1&1-\lambda&0&0&0&0\\-1&0&-\lambda&0&0&0\\0&0&0&1-\lambda&1&0\\-1&0&0&-1&-1-\lambda&0\\0&0&0&0&0&1-\lambda \end{vmatrix}=-\lambda^3(1-\lambda)^3}\)
więc \(\displaystyle{ Spec( \varphi)=\{0,1\}}\)
1) Jeżeli tak jak tutaj, mamy dwa pierwiastki potrójne, to wyznaczam podprzestrzenie odpowiednio pierwszego i drugiego pierwiastka ile razy? Tak długo, aż z każda nie dojadę do \(\displaystyle{ R^3}\) czy do \(\displaystyle{ R^6}\), a może wyznaczam tylko 3 podprzestrzenie bez względu na ich bazę?
Wtedy wychodzi
\(\displaystyle{ V_0^{(1)}=lin \{ (0,0,1,0,0,0),(0,0,0,1,-1,0) \}\\
V_0^{(2)}=lin \{ (0,0,1,0,0,0),(0,0,0,1,0,0),(0,0,0,0,1,0) \}\\
V_0^{(3)}=V_0^{(2)}}\)
2) Tutaj zaczyna się już powtarzać od 2-ej podprzestrzeni, jak w takim rzie uzupełnić do bazy przestrzeni \(\displaystyle{ V_0^{(3)}}\) względem \(\displaystyle{ V_0^{(2)}}\)?
Teraz drugi pierwiastek równani char.:
\(\displaystyle{ V_1^{(1)}=lin \{ (0,1,0,0,0,0),(0,0,0,0,0,1) \}\\
V_1^{(2)}=lin \{ (1,0,-1,-1,0,0),(0,1,0,0,0,0),(0,0,0,0,0,1) \}\\
V_1^{(3)}=V_1^{(2)}}\)
Znowu się powtarza, jak teraz uzupełnić tymi wektorami?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Postać kanoniczna Jordana.
Do \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\).tometomek91 pisze: 1) Jeżeli tak jak tutaj, mamy dwa pierwiastki potrójne, to wyznaczam podprzestrzenie odpowiednio pierwszego i drugiego pierwiastka ile razy? Tak długo, aż z każda nie dojadę do \(\displaystyle{ R^3}\) czy do \(\displaystyle{ R^6}\), a może wyznaczam tylko 3 podprzestrzenie bez względu na ich bazę?
Ja to bym inaczej robił. W macierzy od razu widać jedną kolumnę zerową oraz dwie takie same kolumny. Widać więc że wymiar jądra to co najmniej \(\displaystyle{ 2}\), czyli \(\displaystyle{ 0}\) jest wartością własną. Spójrzmy na wektory w kolumnach macierzy:
\(\displaystyle{ \alpha_1=(1,1,-1,0,-1,0)}\),
\(\displaystyle{ \alpha_2=(0,1,0,0,0,0)}\),
\(\displaystyle{ \alpha_3=(0,0,0,1,-1,0)}\),
\(\displaystyle{ \alpha_4=(0,0,0,0,0,1)}\).
Są liniowo niezależne, więc stanowią bazę obrazu przekształcenia \(\displaystyle{ \varphi}\).
Teraz patrzymy na przekształcenie \(\displaystyle{ \varphi}\) obcięte do tego obrazu. Jego macierz w bazie \(\displaystyle{ (\alpha_1,\alpha_2,\alpha_3,\alpha_4)}\), to
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrrr}1&0&0&0\\1&1&0&0\\-1&0&0&0\\0&0&0&1\end{array}\right]}\).
Teraz wywołujemy rekurencję, czyli znajdujemy bazę Jordana dla tej macierzy.
Bazą obrazu jest \(\displaystyle{ \beta_1=(1,1,-1,0),\;\beta_2=(0,1,0,0),\;\beta_3=(0,0,0,1)}\). Została ona znaleziona, tak jak poprzednio, przez wybranie maksymalnego zbioru liniowo niezależnego z kolumn macierzy. Przekształcenie w tej bazie to
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrr}1&0&0\\1&1&0\\0&0&1\end{array}\right]}\).
Tym razem dostaliśmy macierz nieosobliwą, więc szukamy innej wartości własnej. Widać że będzie to \(\displaystyle{ 1}\). Odejmujemy więc \(\displaystyle{ 1}\) od przekątnej i robimy to samo co poprzednio.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrr}0&0&0\\1&0&0\\0&0&0\end{array}\right]}\).
Bazą obrazu jest wektor \(\displaystyle{ \gamma_1=(0,1,0)}\).
Teraz znajdujemy bazę Jordana w tym obrazie. Jest to oczywiście jedyny wektor z bazy.
\(\displaystyle{ (0,1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\).
Teraz do otrzymanego "strumienia" chcemy dopisać wektor, który w przekształceniu \(\displaystyle{ \varphi-I}\) przechodzi na \(\displaystyle{ (0,1,0)}\). Jest to \(\displaystyle{ (1,0,0)}\), bo tamten wektor stał w pierwszej kolumnie. Otrzymaną bazę uzupełniamy do jądra, najprościej wektorem \(\displaystyle{ (0,0,1)}\). Mamy więc już dwa strumienie:
\(\displaystyle{ (1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,1)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\).
Teraz zapisujemy to w bazie \(\displaystyle{ \beta}\) i uzupełniamy o wektor z jądra macierzy \(\displaystyle{ 4\times4}\).
\(\displaystyle{ (1,1,-1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,0,1)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,1,0)\overset{\varphi}\mapsto 0}\).
Następnie zapisujemy to w bazie \(\displaystyle{ \alpha}\), do strumienia odpowiadającego wartości własnej \(\displaystyle{ 0}\) dopisujemy jeden wektor, i jeszcze dodajemy jeden strumień, bo jądro było wymiaru \(\displaystyle{ 2}\) a na razie dopisaliśmy jeden wektor.
\(\displaystyle{ (1,2,-1,-1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0,0,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,0,0,0,1)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,0,1,0,0)\overset{\varphi}\mapsto(0,0,0,1,-1,0)\overset{\varphi}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,1,0,0,0)\overset{\varphi}\mapsto0}\).
W ten sposób mamy całą bazę Jordana. Chyba mało kto to znajduje w ten sposób, ale mi się ta metoda podoba, bo jeśli się zgadnie jakąś wartość własną, to nie trzeba liczyć wielomianu charakterystycznego całej macierzy, tylko można skupić się na zadaniu dla mniejszej macierzy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Postać kanoniczna Jordana.
Faktycznie dobra metoda, muszę ją opanować. Czy jest ona opisana w jakieś przystępnej książce (mam na mysli coś w typie Kostrikina)?
Mam jeszcze kila pytań:
I jeszcze odnośnie mojej metody: jeżeli zaczynają się nam powtarzać podprzestrzenie jak tu \(\displaystyle{ V_0^{(3)}=V_0^{(2)}}\), to w jaki sposób "dołożyć" jakikolwiek wektor do bazy \(\displaystyle{ V_0^{(2)}}\) żeby uzyskać bazę \(\displaystyle{ V_0^{(3)}}\) skoro są one takie same? Tek krok polegający na dołożeniu jakiegoś wektora jest niezbędny, bo następnym jest znalezienie jego obrazu i uzupełnienie do podprzestrzeni \(\displaystyle{ V_0^{(1)}}\) itd.
Dzięki.
Mam jeszcze kila pytań:
Nie wiem do jądra jakiego przekształcenia. Czy tego powiązanego z macierzą \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrr}1&0&0\\1&1&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)?norwimaj pisze: Teraz do otrzymanego "strumienia" chcemy dopisać wektor, który w przekształceniu \(\displaystyle{ \varphi-I}\) przechodzi na \(\displaystyle{ (0,1,0)}\). Jest to \(\displaystyle{ (1,0,0)}\), bo tamten wektor stał w pierwszej kolumnie. Otrzymaną bazę uzupełniamy do jądra, najprościej wektorem \(\displaystyle{ (0,0,1)}\). Mamy więc już dwa strumienie:
\(\displaystyle{ (1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,1)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\).
I jeszcze odnośnie mojej metody: jeżeli zaczynają się nam powtarzać podprzestrzenie jak tu \(\displaystyle{ V_0^{(3)}=V_0^{(2)}}\), to w jaki sposób "dołożyć" jakikolwiek wektor do bazy \(\displaystyle{ V_0^{(2)}}\) żeby uzyskać bazę \(\displaystyle{ V_0^{(3)}}\) skoro są one takie same? Tek krok polegający na dołożeniu jakiegoś wektora jest niezbędny, bo następnym jest znalezienie jego obrazu i uzupełnienie do podprzestrzeni \(\displaystyle{ V_0^{(1)}}\) itd.
Dzięki.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Postać kanoniczna Jordana.
Nie wiem. Ja tę metodę wymyśliłem na podstawie dowodu tw. Jordana, który widziałem na zajęciach. Rzeczywiście przydałby się jej dokładny opis. W tym przykładzie było dość prosto, ale nie wyjaśniłem, co robić gdy nie natychmiast widać bazę obrazu. Wtedy podczas wybierania maksymalnego podzbioru liniowo niezależnego kolumn dobrze jest od razu każdą inną kolumnę zapisać jako kombinację liniową tych wybranych. Wtedy łatwiej jest zapisać macierz przekształcenia w tej bazie.tometomek91 pisze:Czy jest ona opisana w jakieś przystępnej książce (mam na mysli coś w typie Kostrikina)?
Nie wiem. Nie zastanawiałem się nad tym.tometomek91 pisze: Jeżeli \(\displaystyle{ \beta}\) jest bazą Jordana dla tej macierzy, to czy \(\displaystyle{ \alpha}\) jest bazą Jordana dla macierzy \(\displaystyle{ M_C(\varphi)}\)?
Nie. Do tej z odjętą jedynką od przekątnej. Ta ma trywialne jądro.tometomek91 pisze:Nie wiem do jądra jakiego przekształcenia. Czy tego powiązanego z macierzą \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{rrr}1&0&0\\1&1&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)?norwimaj pisze: Teraz do otrzymanego "strumienia" chcemy dopisać wektor, który w przekształceniu \(\displaystyle{ \varphi-I}\) przechodzi na \(\displaystyle{ (0,1,0)}\). Jest to \(\displaystyle{ (1,0,0)}\), bo tamten wektor stał w pierwszej kolumnie. Otrzymaną bazę uzupełniamy do jądra, najprościej wektorem \(\displaystyle{ (0,0,1)}\). Mamy więc już dwa strumienie:
\(\displaystyle{ (1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,1)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\).
Te przestrzenie już bardziej nie urosną. Jeśli raz jądro się nie zmniejszy, to już nigdy się nie zmniejszy.tometomek91 pisze: I jeszcze odnośnie mojej metody: jeżeli zaczynają się nam powtarzać podprzestrzenie jak tu \(\displaystyle{ V_0^{(3)}=V_0^{(2)}}\), to w jaki sposób "dołożyć" jakikolwiek wektor do bazy \(\displaystyle{ V_0^{(2)}}\) żeby uzyskać bazę \(\displaystyle{ V_0^{(3)}}\) skoro są one takie same? Tek krok polegający na dołożeniu jakiegoś wektora jest niezbędny, bo następnym jest znalezienie jego obrazu i uzupełnienie do podprzestrzeni \(\displaystyle{ V_0^{(1)}}\) itd.
Podzieliłeś \(\displaystyle{ \mathbb{R}^6}\) na przestrzenie własne \(\displaystyle{ V_0^{(2)}}\) i \(\displaystyle{ V_1^{(2)}}\). Teraz w każdej z tych podprzestrzeni musisz znaleźć bazę Jordana. W pierwszej z nich w tym celu znajdujesz taką przestrzeń \(\displaystyle{ A_1}\), że
\(\displaystyle{ V_0^{(2)}=A_1\oplus V_0^{(1)}}\).
Na przykład \(\displaystyle{ A_1=lin\{(0,0,0,0,1,0)\}}\). Następnie znajdujemy takie \(\displaystyle{ A_2}\), że
\(\displaystyle{ V_0^{(1)}=\varphi(A_1)\oplus A_2 \oplus V_0^{(0)}}\),
czyli najprościej \(\displaystyle{ A_2=lin\{(0,0,1,0,0,0)\}}\).
Bazą Jordana jest \(\displaystyle{ (0,0,0,0,1,0),\; \varphi(0,0,0,0,1,0)=(0,0,0,1,-1,0),\; (0,0,1,0,0,0)}\).
To znaczy bierzemy bazy kolejnych przestrzeni \(\displaystyle{ A}\) i wszystkie niezerowe obrazy (obrazy obrazów itd.) wektorów z tych baz.
Podobnie można zrobić dla drugiej przestrzeni własnej, tylko zamiast \(\displaystyle{ \varphi}\) mamy \(\displaystyle{ \varphi-I}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Postać kanoniczna Jordana.
OK. dzięki bardzo
nie wiem jeszcze co oznacza \(\displaystyle{ V_0^{(0)}}\)? ja zawsze konczyłem znajdowanie na \(\displaystyle{ V_0^{(1)}}\)..
nie wiem jeszcze co oznacza \(\displaystyle{ V_0^{(0)}}\)? ja zawsze konczyłem znajdowanie na \(\displaystyle{ V_0^{(1)}}\)..
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 maja 2011, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wschowa
Postać kanoniczna Jordana.
Uzupełniam \(\displaystyle{ V_1^{(1)}}\) do \(\displaystyle{ V_1^{(2)}}\) wektorem \(\displaystyle{ (1,0,-1,-1,0,0)}\), teraz obraz tego wektora: \(\displaystyle{ \varphi((1,0,-1,-1,0,0))=(1,1,-1,-1,0,0)}\) i jak mam uzupełnić ten wektor, żeby dostać \(\displaystyle{ V_1^{(1)}=lin \{ (0,1,0,0,0,0),(0,0,0,0,0,1) \}}\)norwimaj pisze: Podobnie można zrobić dla drugiej przestrzeni własnej, tylko zamiast \(\displaystyle{ \varphi}\) mamy \(\displaystyle{ \varphi-I}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Postać kanoniczna Jordana.
Zamiast tego weź obraz wektora w przekształceniu \(\displaystyle{ \varphi-\lambda I=\varphi-I}\), gdzie \(\displaystyle{ I}\) to identyczność. W tym wcześniejszym przypadku było \(\displaystyle{ \lambda=0}\).maniek96m pisze: teraz obraz tego wektora: \(\displaystyle{ \varphi((1,0,-1,-1,0,0))=(1,1,-1,-1,0,0)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Postać kanoniczna Jordana.
Mam jeszcze pytanie:
\(\displaystyle{ (1,0,-1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\)?
Jak w ogólne wziąć te wektory o 4 współrzędnych?
Nie, jednak nie. Ale jest kolejne pytanie: co gdyby ostatnia macierz (ta od \(\displaystyle{ \gamma}\)) okazała się byc zerowa?
Czy tam, w pierwszej linijce, nie powinno byćnorwimaj pisze: Teraz zapisujemy to w bazie \(\displaystyle{ \beta}\) i uzupełniamy o wektor z jądra macierzy \(\displaystyle{ 4\times4}\).
\(\displaystyle{ (1,1,-1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,0,1)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\),
\(\displaystyle{ (0,0,1,0)\overset{\varphi}\mapsto 0}\).
\(\displaystyle{ (1,0,-1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\)?
Jak w ogólne wziąć te wektory o 4 współrzędnych?
Nie, jednak nie. Ale jest kolejne pytanie: co gdyby ostatnia macierz (ta od \(\displaystyle{ \gamma}\)) okazała się byc zerowa?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Postać kanoniczna Jordana.
Obie wersje są dobre.tometomek91 pisze: Czy tam, w pierwszej linijce, nie powinno być
\(\displaystyle{ (1,0,-1,0)\overset{\varphi-I}\mapsto(0,1,0,0)\overset{\varphi-I}\mapsto 0}\)?
Bazą Jordana macierzy zerowej jest dowolna baza.tometomek91 pisze: Nie, jednak nie. Ale jest kolejne pytanie: co gdyby ostatnia macierz (ta od \(\displaystyle{ \gamma}\)) okazała się byc zerowa?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy