Sfera styczna do płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Sfera styczna do płaszczyzny

Post autor: MakCis »

Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) sfera \(\displaystyle{ x^2 + y^2+z^2 - 2az=0}\)jest styczna do płaszczyzny\(\displaystyle{ z- 2 = 0}\)?

Czy jedyna poprawna odpowiedź to a=3?
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Sfera styczna do płaszczyzny

Post autor: marcinz »

W przypadku sfery styczność można zdefiniować w następujący sposób: Płaszczyzna jest styczna do sfery o ile ma z nią jeden punkt wspólny. Dla \(\displaystyle{ a=3}\) na wskazanej płaszczyźnie i sferze leżą punkty \(\displaystyle{ (2,2,2),(2,-2,2)}\), więc to nie jest płaszczyzna styczna.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Sfera styczna do płaszczyzny

Post autor: MakCis »

Jak zatem poprawnie rozwiązać to zadanie?
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Sfera styczna do płaszczyzny

Post autor: marcinz »

Sprawdź kiedy układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2 + y^2+z^2 - 2az=0\\z- 2 = 0\end{cases}}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Sfera styczna do płaszczyzny

Post autor: MakCis »

Dochodzę do tego, że \(\displaystyle{ x^2+y^2 = 4a-4}\). To ma rozwiązanie gdy \(\displaystyle{ 4a-4 \ge 0}\)czyli \(\displaystyle{ a \ge 1}\).
marcinz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 26 sty 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Sfera styczna do płaszczyzny

Post autor: marcinz »

No właśnie. Zauważ jeszcze tylko, że gdy \(\displaystyle{ a>1}\), to tych rozwiązań jest nieskończenie wiele czyli nie dostaniesz płaszczyzny stycznej. Dla\(\displaystyle{ a=1}\) jest dokładnie jedno rozwiązanie.
ODPOWIEDZ