Znaleźć wektor

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Hispo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 23 lut 2011, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Znaleźć wektor

Post autor: Hispo »

Znaleźć wektor \(\displaystyle{ v\in\mathbb{R} ^{3}}\) tworzący z wektorem \(\displaystyle{ w = (1, 1, 1)}\) kąt \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) . Czy są jeszcze inne wektory o tej własności — jeśli tak, to wyznaczyć je.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Znaleźć wektor

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ \vec{v}=(x,y,z)}\). Wtedy z definicji iloczynu skalarnego wektorów mamy \(\displaystyle{ x+y+z=(x,y,z)\circ(1,1,1)=\sqrt{x^2+y^2+z^2}\cdot\sqrt{3}\cdot\cos\frac{\pi}{6}=\frac{3}{2}\sqrt{x^2+y^2+z^2}}\).
Przy danych założeniach nie można nic więcej powiedzieć o postaci wektora \(\displaystyle{ \vec{v}}\).
ODPOWIEDZ