wyznacznik macierzy
wyznacznik macierzy
Obliczyć :
det \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2 &3 &1 &4 \\ 2&5 &7 &3 &9 \\ 3&5 &8 &5 &9 \\ 4&4 &9 &7 &8 \\ 3&1 &2 &3 &1 \end{bmatrix}}\)
Zauważacie jakieś kombinacje z wierszami lub kolumnami co ułatwi liczenie?
det \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2 &3 &1 &4 \\ 2&5 &7 &3 &9 \\ 3&5 &8 &5 &9 \\ 4&4 &9 &7 &8 \\ 3&1 &2 &3 &1 \end{bmatrix}}\)
Zauważacie jakieś kombinacje z wierszami lub kolumnami co ułatwi liczenie?
wyznacznik macierzy
Jak nie widzisz kombinacji żadnych to od razu skorzystaj z eliminacji Gaussa. Masz przecież jedynkę w rogu
wyznacznik macierzy
O co chodzi w tej metodzie? Trzeba doprowadzić macierz do macierzy schodkowej ale jak to sie ma w praktyce?
wyznacznik macierzy
W praktyce łatwiej się liczy wyznaczniki macierzy, które mają dużo zer, nie? Gauss te zera nam generuje i nie zmienia wartości wyznacznika
wyznacznik macierzy
Ok, zgadza się. Ale jak uzyskać z tego macierz schodkową? W rogu musi być zawsze 1?
wyznacznik macierzy
Czy jak od drugiego wiersza odejmę podwojony wiersz pierwszy to wyznacznik się zmieni?
wyznacznik macierzy
Jak zamienię ze sobą dwa wiersze to zmieni się znak wyznacznika? Mam to samo pytanie odnośnie rzędu macierzy
wyznacznik macierzy
Mam macierz \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2 &3 &1 &4 \\ 0&1 &1 &1 &1 \\ 0&0 &-2 &5 &-6 \\ 0&0 &1 &7 &-4 \\ 0&0 &0 &3 &-2 \end{bmatrix}}\).
Jeżeli do wiersza 3 dodam podwojony wiersz 2 to nie powinien się zmienić wyznacznik zgodnie z własnością: Wyznacznik macierzy nie zmieni się, jeżeli do elementów dowolnego wiersza dodamy odpowiadające im elementy innego wiersza tej macierzy pomnożone przez dowolną liczbę. Czyż nie?
Jeżeli do wiersza 3 dodam podwojony wiersz 2 to nie powinien się zmienić wyznacznik zgodnie z własnością: Wyznacznik macierzy nie zmieni się, jeżeli do elementów dowolnego wiersza dodamy odpowiadające im elementy innego wiersza tej macierzy pomnożone przez dowolną liczbę. Czyż nie?