Wektory własne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
xurten
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 5 kwie 2011, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

Wektory własne

Post autor: xurten »

Znajdź wartości i wektory własne macierzy :
\(\displaystyle{ (a)=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}4&-1&-2\\2&1&-2\\1&-1&1\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \in M_{3}(R)}\)

\(\displaystyle{ (b)=}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}0&1\\1&0\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \in M_{2}(Z _{3} )}\)
Serdecznie dziękuję za pomoc.
miodzio1988

Wektory własne

Post autor: miodzio1988 »

Problem jest jaki? Od głównej przekątnej odejmujesz liczbę \(\displaystyle{ a}\) i liczysz wyznacznik otrzymanej macierzy. Z czym jest konkretnie problem?
ODPOWIEDZ