Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
-
revyrev
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: revyrev »
Witam,
Mam problem z następującym zadaniem, proszę o sprawdzenie poprawności:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x1+x2+x3+x4=1\\x1-x2+x3-x4=0\\2x1+2x3=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1&|1\\1&-1&1&-1&|0\\2&0&2&0&|3\end{array}\right]}\)
Po odjęciu pierwszego wiersza od trzeciego wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&1&1&|1\\1&-1&1&-1&|0\\1&-1&1&-1&|2\end{array}\right]}\)
Czyli wychodzi sprzeczność. (chyba) Czy w tym momencie zaprzestaje się liczenia? A może coś źle robię?
Liczę na waszą pomoc.
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
No jesli tak wychodzi to rzeczywiście mamy sprzecznosc
-
revyrev
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 23 sty 2011, o 21:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 1 raz
Post
autor: revyrev »
Czyli rozumiem, że powinienem napisać "układ sprzeczny" i koniec zadania?
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
Zgadza się