czy to jest homomorfizmami

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
magdusiam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 mar 2009, o 11:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

czy to jest homomorfizmami

Post autor: magdusiam »

Czy :
a) f(x)= \(\displaystyle{ \sqrt{\left| x\right| }}\)
b) f(x)=\(\displaystyle{ \sqrt[3]{x}}\)
są homomorfizmami (Q{0}, \(\displaystyle{ \cdot}\) ) w tę samą grupę?
szw1710

czy to jest homomorfizmami

Post autor: szw1710 »

Czy pierwiastek kwadratowy (sześcienny) z liczby wymiernej zawsze jest liczbą wymierną?
magdusiam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 7 mar 2009, o 11:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

czy to jest homomorfizmami

Post autor: magdusiam »

wydaje mi się że nie
więc co mam zrobić?
szw1710

czy to jest homomorfizmami

Post autor: szw1710 »

Przeczytać dokładnie pytanie, jakie postawiłaś. Przeanalizować definicję. Mój krótki post zawiera odpowiedź na Twoje pytanie.
ODPOWIEDZ