prosze o pomoc w nierownosciach i z niewymiernoscia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
reli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 sty 2006, o 13:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: T-ca

prosze o pomoc w nierownosciach i z niewymiernoscia

Post autor: reli »

Witam jak nie ten dział to przepraszam.
Piszę, bo mam problem z dwoma zagadnieniami:
Chodzi oto że nie umiem lub nie wime jak postępować przy rozwiązywaniu poniższych zadań
chodzi tu w szczególności o 2 typy zadań:

1.

rozwiąz nieruwność:
A.
\(\displaystyle{ \frac{k-3}{k-6}>0}\)

B.
\(\displaystyle{ \frac{x+2}{x-1}\leq0}\)

czy

C.
\(\displaystyle{ \frac{2x-5}{x-3}}\)
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

prosze o pomoc w nierownosciach i z niewymiernoscia

Post autor: Lady Tilly »

Po pierwsze to zmień temat. Skoro piszesz na forum to jasne, ze pomocy potrzebujesz-nie musisz o nią prosić w temacie.
Zad1)
Przy nierównościach jesli masz w ułamku w liczniku i mianowniki niewiadomą to nie mozesz podchodzić do tego jak do równania tzn, nie możesz pomnożyć stronami przez mianownik, bo nie wiesz jakiego znaku on jest więc np. pierwszą nierówność musisz zapisać jako
\(\displaystyle{ (k-3)(k-6)>0}\) a jest tak jeśli \(\displaystyle{ k{\in}(-\infty;3)U(6;\infty)}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2007, o 20:13 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

prosze o pomoc w nierownosciach i z niewymiernoscia

Post autor: Sokół »

2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{2}}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{1*\sqrt{2}}{\sqrt{2}*\sqrt{2}}=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{\sqrt{2}}{2}}\)

w drugim podobnie, tylko mnozysz licznik i mianownik przez pierwiastek z trzech, a w trzecim mnoz licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ (\sqrt{3}-1})}\) - powstanie Ci w mianowniku wzor skroconego mnozenia.
Sumeragi_Subaru
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bukowno

prosze o pomoc w nierownosciach i z niewymiernoscia

Post autor: Sumeragi_Subaru »

W zadankach z rozwiązywaniem nierówności najlepiej pomnożyć obustronnie prze mianownik do kwadratu i rozwiązywac stronami:)
Powodzenia

[/u]
ODPOWIEDZ