Witam
Mam pytanie odnosnie wyznacznika macierzy.
Jest taka wlasonsc:
jezeli macierz B powstała z det A poprzez przekształcenie elementarne T1( alfa razy w) , to det B = alfa detA
oraz
jezeli macierz B powstała z det A poprzez przekształcenie elementarne T2(wi,wj) to det B = det A
Czyli jesli w zadaniu mam : macierz B powstala poprzez dodanie pomnozenie przez 3 kolumny pierwszej
i moje pytanie brzmi : czy czy te przeszkształcenia dzialaja rowniez na kolumnach czy tylko na wierszach .?
Czy jest jakas wlasnosc odnosnie macierz symetrycznej badz skonsosymetrycznej ?
Wlasonsci wyznacznika macierza
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Wlasonsci wyznacznika macierza
Własności te dotyczą zarówno operacji na wierszach, jak i na kolumnach.
Na drugie pytanie nie potrafię odpowiedzieć, ale może będziesz zainteresowany tym, że \(\displaystyle{ \det
A=\det A^T}\).
Na drugie pytanie nie potrafię odpowiedzieć, ale może będziesz zainteresowany tym, że \(\displaystyle{ \det
A=\det A^T}\).
Wlasonsci wyznacznika macierza
No to wiem wiemnorwimaj pisze:
Na drugie pytanie nie potrafię odpowiedzieć, ale może będziesz zainteresowany tym, że \(\displaystyle{ \det
A=\det A^T}\).
ale dziekuje za odpowiedz do 1-ego pytania:))