macierz uzupełnień

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
gizmoislands
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 15:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gda

macierz uzupełnień

Post autor: gizmoislands »

Witam,

mam do obliczenia macierz uzupełnień U macierzy

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c}3&2&-10&-3\\2&-1&3&3\\3&1&-5&0\end{array}\right]}\)

teoretycznie powinno wyjść (wg notatek z wykładu):

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c}3&0&0&0\\0&0&-2&0\\0&1&0&0\end{array}\right]}\)

mi wyszło po całej stronie obliczeń (chyba sporo tego):
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc|c}0&0&5&0\\0&-1&0&0\\18&0&0&0\end{array}\right]}\)

proszę o pomoc,
jeżeli komuś wyjdzie tak jak z założonym wynikiem prosiłbym o wstawienie kolejności działań


dziękuję i pozdrawiam
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

macierz uzupełnień

Post autor: norwimaj »

Nie widzę żadnej różnicy między tym, co wyszło według notatek z wykładu a tym co Ci wyszło po jednej stronie obliczeń. Natomiast twierdzę, że oba wyniki są złe. Robiąc tylko operacje na wierszach raczej nie wyzerujesz całej kolumny wyrazów wolnych, jeśli na początku nie była ona zerowa.
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

macierz uzupełnień

Post autor: 111sadysta »

w Excelu jest możliwość sprawdzenia wyniku.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ