Rozwiązać równanie i zapisać rozw. w postaci wektorowej.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
niesuch

Rozwiązać równanie i zapisać rozw. w postaci wektorowej.

Post autor: niesuch »

Proszę o sprawdzenie danego zadania:
Rozwiązać równanie \(\displaystyle{ x_{1}-3x_{2}+4x_{3}=0}\) i zapisać rozwiązanie w postaci wektorowej.

\(\displaystyle{ [1; -3; 4]}\)

\(\displaystyle{ x_{2} = a}\)
\(\displaystyle{ x_{3} = b}\)
\(\displaystyle{ x_{1} = -3a + 4b}\)

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}x_{1}\\x_{2}\\x_{3}\end{array}\right] = \left[\begin{array}{ccc}-3a + 4b\\a\\b\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ