Znaleźć macierz X spełniającą równanie

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
revyrev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 23 sty 2011, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Znaleźć macierz X spełniającą równanie

Post autor: revyrev »

Witam,

Dotąd umiałem rozwiązywać tego typu zadania, dopóki nie natrafiłem na takie coś:

\(\displaystyle{ X - \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&1\end{array}\right] X = \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&2&0\end{array}\right]}\)

Na jakiej zasadzie działa wyciaganie X przed nawias? Wiem, że z macierzami robi się to jakoś inaczej.

Pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Znaleźć macierz X spełniającą równanie

Post autor: alfgordon »

"wyciągasz" \(\displaystyle{ X}\) tak by był ten iks po prawej stronie,
ponadto macierze można mnożyć przez macierz jednostkową (która nie powoduje żadnych zmian)
\(\displaystyle{ X= IX}\)
revyrev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 23 sty 2011, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Znaleźć macierz X spełniającą równanie

Post autor: revyrev »

\(\displaystyle{ (\left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right] - \left[\begin{array}{ccc}1&1\\1&1\end{array}\right]) X = \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&2&0\end{array}\right]}\)

Czy tak jest dobrze? O to chodziło?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Znaleźć macierz X spełniającą równanie

Post autor: alfgordon »

i teraz lewostronnie mnożysz przez macierz odwrotną do niej
revyrev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 23 sty 2011, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

Znaleźć macierz X spełniającą równanie

Post autor: revyrev »

\(\displaystyle{ X = \left[\begin{array}{ccc}0&-1\\-1&0\end{array}\right] ^{-1} * \left[\begin{array}{ccc}1&0&1\\0&2&0\end{array}\right]}\)

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ