Rozwiąż układ równań
a=c+7r
aq=c+34r
a \(\displaystyle{ q^{2}}\)=c+142r
a+aq+a \(\displaystyle{ q^{2}}\)=576
Układ 4 równań z 4 niewiadomymi
Układ 4 równań z 4 niewiadomymi
Masz rację, to z ciągów, ale taki właśnie układ jest w kluczu zadania i wolałbym wiedzieć jak go rozwiązać, siedziałem nad tym kilka godzin i kombinowałem. No i tak jakby rozwiązałem tylko za duże liczby mi wychodziły więc nie kończyłem.
A treść zadania mogę jutro napisać bo nie mam w domu neta.
A treść zadania mogę jutro napisać bo nie mam w domu neta.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Układ 4 równań z 4 niewiadomymi
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=c+7r \\ aq=c+34r\\ a q^{2}=c+142r\\a+aq+a q^{2}=576\end{cases}}\)
Dodając stronami trzy pierwsze równania mamy:
\(\displaystyle{ a+aq+aq^2=c+7r+c+34r+c+142r=3c + 183r=576}\)
stąd
\(\displaystyle{ c=192 - 61r}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=c+7r \\ aq=c+34r\\ a q^{2}=c+142r\\c=192 - 61r\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=192-54r \\ aq=192-27r\\aq^2=192+81r\\ c=192 - 61r\end{cases}}\)
podstawiasz \(\displaystyle{ a}\) do II i III równania i z II wyznaczasz \(\displaystyle{ q}\)
masakra
Dodając stronami trzy pierwsze równania mamy:
\(\displaystyle{ a+aq+aq^2=c+7r+c+34r+c+142r=3c + 183r=576}\)
stąd
\(\displaystyle{ c=192 - 61r}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=c+7r \\ aq=c+34r\\ a q^{2}=c+142r\\c=192 - 61r\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=192-54r \\ aq=192-27r\\aq^2=192+81r\\ c=192 - 61r\end{cases}}\)
podstawiasz \(\displaystyle{ a}\) do II i III równania i z II wyznaczasz \(\displaystyle{ q}\)
masakra
Układ 4 równań z 4 niewiadomymi
No spróbuję skończyć w domu i dam znać. No też się zgodzę, że masakra. Ale się przygotowuję do matury rozszerzonej więc trzeba:D