własności działań , wyznaczyć x

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jacoone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 kwie 2011, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

własności działań , wyznaczyć x

Post autor: Jacoone »

Witam
Mam problem z takim zadankiem :
Wykorzystujac wlasnosci na macierzach wyznaczyc x.

\(\displaystyle{ x=B^{-1} BA^{-1} + 2AA^{-1}}\)
i ja bym zrobił tak :
\(\displaystyle{ (B^{-1}B) A^{-1} + (2AI ) A^{-1}}\)

ale chyba nie jest to tak jak powinno być , jakby ktos mogl nakierowac bede wdzieczny ,macierzy nie podaje bo chodzi mi glownie o wyznaczenie . A wmiary to \(\displaystyle{ A}\) 2x2, \(\displaystyle{ B}\) 1
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2011, o 17:37 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

własności działań , wyznaczyć x

Post autor: lukasz1804 »

To jest ok, ale lepiej wykorzystać fakt, że \(\displaystyle{ B^{-1}B=AA^{-1}=I}\) i wtedy zauważyć, że \(\displaystyle{ x=A^{-1}+2I}\).
Jacoone
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 kwie 2011, o 15:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krakow

własności działań , wyznaczyć x

Post autor: Jacoone »

dzieki , wielkie
ODPOWIEDZ