Kombinacja liniowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Kombinacja liniowa

Post autor: Kanodelo »

Wyznaczyć wszystkie wartosci \(\displaystyle{ \lambda}\) dla których wektor b jest kombinajcą liniową wektórów \(\displaystyle{ a_1, a_2, a_3}\), jeżeli:
\(\displaystyle{ a_1=(2,3,5) \\ a_2=(3,7,8) \\ a_3=(1,-6,1) \\ b=(7,-2,\lambda)}\)


Jak to wogóle zacząć?
McMurphy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 17 lut 2011, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw, Poland
Pomógł: 5 razy

Kombinacja liniowa

Post autor: McMurphy »

Wektor b będzie kombinacją liniową pozostałych jeśli znajdziesz takie stałe ,że po pomnożeniu tych wektorów przez te stałe i po ich zsumowaniu otrzymasz wektor b. To zadanie sprowadza się więc do rozwiązania układu równań z parametrem.
ODPOWIEDZ