Macierz z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Macierz z parametrem
Dla jakiej wartości parametru a rząd macierzy jest równy 3?
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&1&0&-1\\1&0&-1&-a\\-1&a&2&1\\a&-a&1&a\end{vmatrix}}\) i doszedłem do postaci: \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&0&1&-a\\0&1&a&-1\\0&a&1&1-2a\\0&-a&a+1&0\end{vmatrix}}\) i nie wiem co dalej...
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&1&0&-1\\1&0&-1&-a\\-1&a&2&1\\a&-a&1&a\end{vmatrix}}\) i doszedłem do postaci: \(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&0&1&-a\\0&1&a&-1\\0&a&1&1-2a\\0&-a&a+1&0\end{vmatrix}}\) i nie wiem co dalej...
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 18:45 przez MaroPL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Macierz z parametrem
Zakładając, że przekształcenia są poprawne, oblicz wyznacznik macierzy rozwijając pierwszą kolumnę, następnie przyrównaj do zera. Otrzymasz jakieś rozwiązanie na \(\displaystyle{ a}\), które potem wstaw do tej macierzy i sprawdź, czy rząd jest równy 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Macierz z parametrem
Dobrze. Więc wyznacznik macierzy jest równy: \(\displaystyle{ a - 2a^{3}}\) i teraz mam rozwiązać równanie: \(\displaystyle{ a - 2a^{3}=0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Macierz z parametrem
Z równania \(\displaystyle{ a - 2a^{3} = 0}\) wyszło mi:
\(\displaystyle{ a=0}\) i \(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i \(\displaystyle{ a= - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Wynik powinien być 1.
Ja podstawiam każdą z tych liczb i nie wychodzi. Już sie pogubiłem.
\(\displaystyle{ a=0}\) i \(\displaystyle{ a= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) i \(\displaystyle{ a= - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Wynik powinien być 1.
Ja podstawiam każdą z tych liczb i nie wychodzi. Już sie pogubiłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Macierz z parametrem
Więc od początku:
Mamy macierz:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&1&0&-1\\1&0&-1&-a\\-1&a&2&1\\a&-a&1&a\end{vmatrix}}\)
Po przenosinach kolumn (zamieniam 3 z 1), wierszy (2 z 1) i eliminacji (W3+2W1 & W4+W1) mam następującą macierz:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&0&1&-a\\0&1&a&-1\\0&a&1&1-2a\\0&-a&a+1&0\end{vmatrix}}\)
Teraz wg Twoich wskazówek obliczam wyznacznik macierzy w oparciu o pierwszą kolumnę:
\(\displaystyle{ det= (-1)*(-1)^{2} * \begin{vmatrix} 1&a&-1\\a&1&1-2a\\-a&a+1&0\end{vmatrix}}\)
Co daje wynik:
\(\displaystyle{ -2a^{3}+a+1}\)
Przyrównuję do 0:
\(\displaystyle{ -2a^{3}+a+1=0}\)
I tego nie potrafię rozwiązać ani schematem Hornera ani niczym. Więc znów jestem w punkcie wyjścia.
Mamy macierz:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} a&1&0&-1\\1&0&-1&-a\\-1&a&2&1\\a&-a&1&a\end{vmatrix}}\)
Po przenosinach kolumn (zamieniam 3 z 1), wierszy (2 z 1) i eliminacji (W3+2W1 & W4+W1) mam następującą macierz:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&0&1&-a\\0&1&a&-1\\0&a&1&1-2a\\0&-a&a+1&0\end{vmatrix}}\)
Teraz wg Twoich wskazówek obliczam wyznacznik macierzy w oparciu o pierwszą kolumnę:
\(\displaystyle{ det= (-1)*(-1)^{2} * \begin{vmatrix} 1&a&-1\\a&1&1-2a\\-a&a+1&0\end{vmatrix}}\)
Co daje wynik:
\(\displaystyle{ -2a^{3}+a+1}\)
Przyrównuję do 0:
\(\displaystyle{ -2a^{3}+a+1=0}\)
I tego nie potrafię rozwiązać ani schematem Hornera ani niczym. Więc znów jestem w punkcie wyjścia.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 11:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Miasto
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 2 razy
Macierz z parametrem
Dzięki wielkie!
czyli:
a=1
podstawiam i:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&0&1&-1\\0&1&1&-1\\0&1&1&-1\\0&-1&2&0\end{vmatrix}}\)
Teraz zamieniam 4 kolumnę z 2-gą:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&-1&1&0\\0&-1&1&1\\0&-1&1&1\\0&0&2&-1\end{vmatrix}}\)
Czy teraz muszę jeszcze jakieś eliminacje robić?
czyli:
a=1
podstawiam i:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&0&1&-1\\0&1&1&-1\\0&1&1&-1\\0&-1&2&0\end{vmatrix}}\)
Teraz zamieniam 4 kolumnę z 2-gą:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} -1&-1&1&0\\0&-1&1&1\\0&-1&1&1\\0&0&2&-1\end{vmatrix}}\)
Czy teraz muszę jeszcze jakieś eliminacje robić?
-
- Moderator
- Posty: 2828
- Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Seattle, WA
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 356 razy
Macierz z parametrem
Tak, bo jeszcze nie widać tego, że rząd jest równy 3. Odejmij od siebie wiersz drugi i trzeci, i to będzie na tyle. Poza tym wyznacznik był równaniem trzeciego stopnia, więc wypadałoby znaleźć pozostałe dwa pierwiastki (pewnie nie będą one rzeczywiste, ale dla formalności przelicz deltę).