Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i trzy proste

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Marta9911
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 paź 2008, o 22:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Okolice ***

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i trzy proste

Post autor: Marta9911 »

Witam

Rozwiązuje zadanka i zatrzymałam sie na tym jednym, bo nie mogę wyobrazić sobie, co jest mi potrzebne do wyznaczenia równania płaszczyzny, jakie elementy..

Zadanie brzmi następująco:

Wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ (3;0;-1)}\) i proste
\(\displaystyle{ x=2\cdot t; y= t-1; z= 2-t}\)


Oczywiście nie chcę gotowca, tylko co muszę poobliczać, aby wyszło równanie tej płaszczyzny

Z góry bardzo dziękuje
Ostatnio zmieniony 27 mar 2011, o 18:53 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt i trzy proste

Post autor: JankoS »

To nie są trzy proste, ale jedna o wektorze kierunkowym \(\displaystyle{ (2;1;-1)= \vec{l}}\) i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ (0;-1:2)=B}\). Niech \(\displaystyle{ (3:0:-1)=A}\). Wyznaczam wektor prostopadły do wektorów \(\displaystyle{ \vec{l}, \ \vec{BA}}\). Jest to wektor normalny szukanej płaszczyzny.
ODPOWIEDZ