\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}26&-44&-15\\6&34&-4\\126&-1008&-63\end{array}\right]}\) -2 \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&-2\\2&-3&10\\3&-3&1\end{array}\right]}\)
Jak to rozwiązać?
Macierz - rozwiązać
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
Macierz - rozwiązać
Z Wiki, przykład mnozenia przez skalar i dodawania macierzy.
... ced264.png
... aeefb5.png
... ced264.png
... aeefb5.png
Macierz - rozwiązać
Dzięki...
Ale mam pytanie, wiem że to proste i nie wiem czemu się nad tym zastanawiam, ale mam mętlik w głowie...
Co mam tu zrobić,
Macierz drugą mam wymnożyć RAZY 2 czy -2?
i potem je od siebie odjąć? ^^
Ale mam pytanie, wiem że to proste i nie wiem czemu się nad tym zastanawiam, ale mam mętlik w głowie...
Co mam tu zrobić,
Macierz drugą mam wymnożyć RAZY 2 czy -2?
i potem je od siebie odjąć? ^^
- DjFlash
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 20 razy
Macierz - rozwiązać
loker90 pisze:Dzięki...
Ale mam pytanie, wiem że to proste i nie wiem czemu się nad tym zastanawiam, ale mam mętlik w głowie...
Co mam tu zrobić,
Macierz drugą mam wymnożyć RAZY 2 czy -2?
i potem je od siebie odjąć? ^^
Jak pomnozysz przez \(\displaystyle{ 2}\) to odjąć, jak przez \(\displaystyle{ -2}\) to dodac