Słuchajcie, nie wychodzi mi to. mam rozwiązac układ rownan ponizej metoda macierzowa. Po kolei opisze jak postepuje, moze ktos dopatrzy sie błedu.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x+2y-z=0\\x-y+z=2\\3y+z=4\end{array}}\)
noi wiadomo, że \(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&-1&1\\0&3&1\end{array}\right]}\)
Wyznacznik wyszedł mi -3 , dalej
\(\displaystyle{ A^{-1} = \frac{1}{detA} ft[\begin{array}{ccc}D_{11}&D_{12}&D_{13}\\D_{21}&D_{22}&D_{23}\\D_{31}&D_{32}&D_{33}\end{array}\right]}\)
licze sobie i wychodzi mi d11 d12..... d33 odpowiednio -3,-5,3,-1,1,-2,3,-3,3
transponuje, mnoże przez \(\displaystyle{ \frac{-1}{3}}\) , mnoże macierze i.... pupa ;-( gdzie robie błąd.?
układ równań - metoda macierzowa
- aikon
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 48 razy
układ równań - metoda macierzowa
Z reguły Sarrusa.
Przepisujesz obok dwie pierwsze kolumny i mnożysz na krzyż
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&-1&1\\0&3&1\end{array}\right| \begin{array}{cc}1&2\\1&-1\\0&3\end{array}\right| = \\ =1 (-1) 1 + 2 1 0 + (-1) 1 3 - (-1 (-1) 0 + 1 1 3 + 2 1 1) = -1 -3 - 3- 2 = -9}\)
Przepisujesz obok dwie pierwsze kolumny i mnożysz na krzyż
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&2&-1\\1&-1&1\\0&3&1\end{array}\right| \begin{array}{cc}1&2\\1&-1\\0&3\end{array}\right| = \\ =1 (-1) 1 + 2 1 0 + (-1) 1 3 - (-1 (-1) 0 + 1 1 3 + 2 1 1) = -1 -3 - 3- 2 = -9}\)