Mam problem z rozwiązywaniem takich układów.
Prosiłabym o wytłumaczenie
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x+y-z-t=0\\x+y-2z-t=2\\-x-y-z+t=-1 \end{array}}\)
Układ równań liniowych
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Układ równań liniowych
lina0591,
1. Stosujesz twierdzenie Kroneckera Capellego
(rząd macierzy głównej równy rzędowi macierzy rozszerzonej)
aby sprawdzić ilość rozwiązań układu
(Możesz albo zliczać ilość liniowo niezależnych wierszy/kolumn
albo sprowadzić macierz do postaci schodkowej)
2. Sprowadzasz macierz do postaci Cramera (macierz główna kwadratowa i nieosobliwa)
Wybierasz podmacierz kwadratową o niezerowym wyznaczniku (stopnia r)
Nadmiarowe niewiadome przenosisz do kolumny wyrazów wolnych
a nadmiarowe równania skreślasz
3. Rozwiązujesz układ w postaci Cramera
Możesz tutaj skorzystać z takich metod jak
Metoda wyznaczników Cramera
Metoda eliminacji Gaussa
Metoda równania macierzowego
Metoda rozkładu macierzy
Metod rozwiązywania układów równań postaci Cramera jest więcej
Wymieniłem tylko te najbardziej popularne
1. Stosujesz twierdzenie Kroneckera Capellego
(rząd macierzy głównej równy rzędowi macierzy rozszerzonej)
aby sprawdzić ilość rozwiązań układu
(Możesz albo zliczać ilość liniowo niezależnych wierszy/kolumn
albo sprowadzić macierz do postaci schodkowej)
2. Sprowadzasz macierz do postaci Cramera (macierz główna kwadratowa i nieosobliwa)
Wybierasz podmacierz kwadratową o niezerowym wyznaczniku (stopnia r)
Nadmiarowe niewiadome przenosisz do kolumny wyrazów wolnych
a nadmiarowe równania skreślasz
3. Rozwiązujesz układ w postaci Cramera
Możesz tutaj skorzystać z takich metod jak
Metoda wyznaczników Cramera
Metoda eliminacji Gaussa
Metoda równania macierzowego
Metoda rozkładu macierzy
Metod rozwiązywania układów równań postaci Cramera jest więcej
Wymieniłem tylko te najbardziej popularne
Układ równań liniowych
Jeśli chodz i te równania to dla mnie czarna magia.
Cramera jeszcze zrobei ale zeby dojść do Cramera to trzeba jeszcze kilka innych reczy.
Ja zaczełam robić tak.
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&-1&-1\\1&1&-2&-1\\-1&-1&-1&1\end{array}\right]}\)
U=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&1&-1&-1&0\\1&1&-2&-1&2\\-1&-1&-1&1&-1\end{array}\right]}\)
r(A)=2<4 - ilość niewiadomych
r(U)=2
r(A)=r(U)<4
Układ jest nieoznaczony. Niesprzeczny ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Wyznacznik wyszedł -3.
Czy to jest dobrze?
Bo do końca nie jestem pewna jeśli chodzi o liczenie rzędu.
Cramera jeszcze zrobei ale zeby dojść do Cramera to trzeba jeszcze kilka innych reczy.
Ja zaczełam robić tak.
A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&-1&-1\\1&1&-2&-1\\-1&-1&-1&1\end{array}\right]}\)
U=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}2&1&-1&-1&0\\1&1&-2&-1&2\\-1&-1&-1&1&-1\end{array}\right]}\)
r(A)=2<4 - ilość niewiadomych
r(U)=2
r(A)=r(U)<4
Układ jest nieoznaczony. Niesprzeczny ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Wyznacznik wyszedł -3.
Czy to jest dobrze?
Bo do końca nie jestem pewna jeśli chodzi o liczenie rzędu.