Rozkład Gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

Rozkład Gaussa

Post autor: tomi140 »

Przeprowadzić dyskusję rozwiązalności układu równań w zależności od parametru k.

a) \(\displaystyle{ kx _{1}+x _{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}+kx _{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}+x _{2}=k}\)

jak wyznaczyć te parametry? Nie moge zastosować Crommera bo nie jest to macierz kwadratowa (mam na myśli macierz stworzoną z współczynników ), więc co mogę z tym zrobić?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

Rozkład Gaussa

Post autor: alfgordon »

więc dołóż kolumnę wyrazów wolnych i policz wyznacznik
ODPOWIEDZ