Macierze z niewiadomą

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
mafifio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA
Podziękował: 5 razy

Macierze z niewiadomą

Post autor: mafifio »

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-2\\3&7\\8&-2\end{array}\right] * \left[\begin{array}{ccc}-1&2&0\\-2&4&-6\end{array}\right] * X ^{} t = \left[\begin{array}{ccc}-10&-2&196\\23&-13&342\\-34&-11&-152\end{array}\right]}\) i nie wiem co robic dalej pomnozylem macierze po lewej stronie ale jak mi wyjdzie macierz to ma wyznacznik zero i nie ma odwrotnej maceiryz i nie wiem co robic dalej... moze tu popelniam blad... oczywiscie X transponowane tylko mi zle wyskoczylo
McMurphy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 17 lut 2011, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warsaw, Poland
Pomógł: 5 razy

Macierze z niewiadomą

Post autor: McMurphy »

Znasz wymiary tej macierzy więc możesz ją zapisać w takiej postaci, że na każdym miejscu masz jakąś niewiadomą. Otrzymasz w ten sposób układ równań liniowych dający się policzyć. Proste choć żmudne.
ODPOWIEDZ