macierz trójprzekątniowa a metoda gaussa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
remigio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 mar 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

macierz trójprzekątniowa a metoda gaussa

Post autor: remigio »

chciałem obliczyć metodą gaussa macierz tórjprzekątniową... wygląda ona mniej więcej tak :
\(\displaystyle{ \left[1 1 0 0 0 0 0 0 b\right] \\
\left[1 1 1 0 0 0 0 0 b\right] \\
\left[0 1 1 1 0 0 0 0 b\right] \\
\left[0 0 1 1 1 0 0 0 b\right] \\
\left[0 0 0 1 1 1 0 0 b\right] \\
\left[0 0 0 0 1 1 1 0 b\right] \\
\left[0 0 0 0 0 0 1 1 b\right]}\)

gdzie b - oznaczają elementy które zostają dodane...

chciałem się zapytać czy obliczenie tej macierzy metodą gaussa można sprowadzić do wyliczenia
elementów podanych jak poniżej
\(\displaystyle{ \left[d d 0 0 0 0 0 0 d\right] \\
\left[d d d 0 0 0 0 0 d\right] \\
\left[0 d d d 0 0 0 0 d\right] \\
\left[0 0 d d d 0 0 0 d\right] \\
\left[0 0 0 d d d 0 0 d\right] \\
\left[0 0 0 0 d d d 0 d\right] \\
\left[0 0 0 0 0 0 d d d\right]}\)

gdzie d - to elementy które obliczam a 0 oznacza elementy które "zostawiam w spokoju" i wogóle ich nie ruszam
ODPOWIEDZ