składowe równoległe i prostopadłe wektora.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bigben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wch
Podziękował: 1 raz

składowe równoległe i prostopadłe wektora.

Post autor: bigben »

Witam
Zadanie jest następujące,
Mamy dwa wektory:
\(\displaystyle{ \vec{a} =3i+4j}\)
\(\displaystyle{ \vec{b} =6i+16j.}\)
Rozłożyć wektor b na składową równoległą do wektora a oraz składową prostopadłą.

Nie mam pojęcia z której strony ugryźć to zadanie więc proszę o wskazówkę i będę próbował to rozwiązać.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

składowe równoległe i prostopadłe wektora.

Post autor: Crizz »

Wskazówka: długość składowej równoległej do wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) wynosi \(\displaystyle{ |\vec{b}|\cos\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem między tymi wektorami. Zastanów się, jak można by tu skorzystać z własności iloczynu skalarnego.

(składowa ta będzie miała oczywiście ten sam kierunek, co \(\displaystyle{ \vec{a}}\), zatem będzie można skorzystać z warunku równoległości wektorów).
ODPOWIEDZ