Wersor prostopadły do wektora.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bigben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wch
Podziękował: 1 raz

Wersor prostopadły do wektora.

Post autor: bigben »

Mam problem z dosyć łatwym zadaniem lecz niestety nie mogę sobie z nim poradzić.

\(\displaystyle{ \vec{a} =3i+7j}\), wyznaczyć wersor prostopadły do wektora a.

Stworzyłem wektor jednostkowy równoległy do wektora a:
\(\displaystyle{ \vec{b} = \frac{3}{ \sqrt{58} }i+ \frac{7}{ \sqrt{58} }j}\)

Co teraz zrobić aby ten wersor był prostopadły do wektora a?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Wersor prostopadły do wektora.

Post autor: Psiaczek »

bigben pisze:Mam problem z dosyć łatwym zadaniem lecz niestety nie mogę sobie z nim poradzić.

a=3i+7j, wyznaczyć wersor prostopadły do wektora a.

Stworzyłem wektor jednostkowy równoległy do wektora a:
\(\displaystyle{ b= \frac{3}{ \sqrt{58} }i+ \frac{7}{ \sqrt{58} }j}\)

Co teraz zrobić aby ten wersor był prostopadły do wektora a?
ja bym najpierw znalazl dowolny wektor prostopadly do a - w twoim zapisie to bedzie np -7i+3j, a potem go unormowal czyli podzielil przez dlugosc. Wtedy to co otrzymasz, jak i wektor przeciwny do tego co otrzymasz sa prostopadle i jednostkowe do wyjsciowego.
bigben
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 23 paź 2010, o 18:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wch
Podziękował: 1 raz

Wersor prostopadły do wektora.

Post autor: bigben »

Dziękuję Panu bardzo.
ODPOWIEDZ