Wyznacznik macierzy 4x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lina0591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 6 mar 2011, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ZMC

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: lina0591 »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}3&-8&1&-1\\ 1&0&-1&7\\2&11&1&1\\0&7&5&3\end{array}\right|}\)
Zrobiłam to tak
Zamieniłam k1 z k2 póżniej do w2 dodałam w1 i od w3 odjełam w1

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}-8&3&1&-1\\ -8&4&0&6\\19&-1&0&2\\7&0&5&3\end{array}\right|}\)
póżniej od w4 odjęłam 5 pomnożone przez w1
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}-8&3&1&-1\\ -8&4&0&6\\19&-1&0&2\\47&-15&0&8\end{array}\right|}\)
Wyznacznik wyszedł mi -1836 a powinien 1836.

Nie wiem gdzie popełniłam błąd bo możliwe że całą macierz źle przekształciłam
Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Wyznacznik macierzy 4x4

Post autor: Mariusz M »

To normalne zamiana wierszy bądź kolumn powoduje zmianę znaku wyznacznika
Po zamianie dwóch wierszy bądź kolumn
pozmieniaj znaki elementom w jednym wierszu bądź w jednej kolumnie
ODPOWIEDZ