Macierz przekształcenia liniowego.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Krzysztof44
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 14 cze 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

Macierz przekształcenia liniowego.

Post autor: Krzysztof44 »

Witam, mam problem z zadaniem:
Znalezc wzory analityczne na przekształcenie \(\displaystyle{ L: R_{1}[x] \rightarrow R_{1}[x]}\), którego macierz w bazie \(\displaystyle{ \left\{ 1-x,x\right\} }}\) ma postać \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&2\end{array}\right]}\).

Robiłem to tak: znalazłem macierz przekształcenia L w bazie kanonicznej, jest ona postaci \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\-1&2\end{array}\right]}\) i odczytałem po prostu \(\displaystyle{ L(1)= 1-x, L(x)=2x}\). Dobrze myślę?
Ostatnio zmieniony 17 mar 2011, o 00:06 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ